COVER PAGE

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Αγαπητοί συνδημότες,

Το ξέσπασμα της πανδημίας του ιού COVID 19 έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οφείλουμε να αλλάξουμε συμπεριφορά προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοσία υγεία, τους συνανθρώπους μας αλλά και το περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε από το 2002 και προωθεί βιώσιμα πρότυπα κινητικότητας και κατ’ επέκταση περιβαλλοντικό ήθος σε όσους συμμετέχουν. Η εκστρατεία αυτή υποστηρίζεται ενεργά και από το Δήμο μας, καθώς φέτος εμφανίζεται πιο επίκαιρη από ποτέ.
Με σύνθημα «Μετακινήσου Υπεύθυνα» ενώνουμε δυνάμεις με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις διοργανώνοντας μια σειρά δράσεων για ένα Δήμο με «πράσινες μετακινήσεις χωρίς ρύπους για όλους» (Zero emission mobility for all).
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλώ να συμμετάσχετε συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί Πρόκειται για μια σύντομη έρευνα που σκοπό εχει να καταγράψει τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης του Ξυλοκάστρου και του Δερβενίου Επιλέξτε και συμπληρώστε ένα από τα δυο ερωτηματολόγια ή και τα δύο αν μετακινήστε και στις δυο πόλεις) και βοηθήστε μας να κάνουμε τις μετακινήσεις στο Δήμο μας καλύτερες.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος
Βλάσιος Τσιώτος

https://forms.gle/zV1McKTx25nZxh3s5

https://forms.gle/YxPbqz53CiPPWnhM9

« Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τόσο δραματική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια τόσο μεγάλη έκταση ».

Fei Liu, επιστήμονας της NASA.

Δηλώσεις σαν αυτές αναδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την επίδραση της πανδημίας του ιού COVID-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όλοι μας συνειδητοποιήσαμε τη σημαντικότητα της δημοσίας υγείας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και στο περιβάλλον. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, όπως η «κοινωνική απόσταση» ή ακόμα δραστικότερα το «lockdown» έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς.

Έτσι, πιο επίκαιρη από ποτέ εμφανίζεται η αλλαγή που οφείλουμε να υιοθετήσουμε και στις μετακινήσεις μας, που προωθείται μέσω της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ). Η ενεργή κινητικότητα μέσω του ποδήλατου και του περπατήματος, αποτελούν ήπιους τρόπους μετακίνησης μηδενικών εκπομπών, διατηρώντας παράλληλα τους εαυτούς μας ασφαλείς.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης υποστηρίζει σταθερά την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ) για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Με σύνθημα «Μετακινήσουν Υπεύθυνα» ενώνουμε και φέτος δυνάμεις με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις διοργανώνοντας μια σειρά δράσεων για ένα Δήμο με«πράσινες μετακινήσεις χωρίς ρύπους για όλους» ("Zero-emission mobility for all").

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος αφορούν:

1. Διαδικτυακή καμπάνια προώθησης των μηνυμάτων της ΕΕΚ 2020 για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

2. Διαδικτυακή συζήτηση / παρουσίαση (Webinar) με θέμα την Βιώσιμη Κινητικότητα.

3. Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο καταγραφής της συμπεριφοράς των συνδημοτών μας σχετικά με τις μετακινήσεις τους στο Δήμο μας.

4. Διαγωνισμός μέτρησης ανθρακικού αποτυπώματος με τη χρήση εφαρμογής για κινητά.

5. Κατάληψη των θέσεων παρκινγκ αυτοκίνητων στο Δημαρχείο από ποδήλατα, εντός και περιμετρικά, για την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» (22/9)

Στις δράσεις της Κυριακής για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο μας, συμμετείχαν, μικροί και μεγάλοι με μεγάλο ενθουσιασμό.
Οι συμμετέχοντες του διαδραστικού παιχνιδιού «Μονόπολη», ξεκινώντας από τον Πευκιά μέχρι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, διέσχισαν την πόλη του Ξυλοκάστρου περπατώντας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά, στις 16 στάσεις, έμαθαν ιστορικά στοιχεία για τον Σικελιανό, την οικογένεια Νοταράδων, τον Τσαλδάρη, τον Φραντζή κ.α. και ταυτόχρονα απόλαυσαν μια όμορφη πεζοπορία στο κέντρο της πόλης.

Η δράση ολοκληρώθηκε εντός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου οι γονείς με τα παιδιά τους ήρθαν σε επαφή με ένα νέο είδος μετακίνησης, την ηλεκτροκίνηση. Ηλεκτροκίνητα πατίνια & ποδήλατα περίμεναν του συνδημότες μας όπου στον προστατευμένο χώρο του Πάρκου τονίστηκαν οι κανόνες ασφαλείας και οδικής συμπεριφοράς που διέπουν τις μετακινήσεις με αυτό το είδος. Αποσαφηνίστηκε σε όλους, και ιδιαίτερα στους γονείς, ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα – πάρα το μικρό τους μέγεθος – είναι οχήματα που υπόκεινται στον ΚΟΚ και δεν είναι παιχνίδια.

eek.2019.02

Οι στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης κορυφωθήκαν με την κλήρωση ενός ποδήλατου σε όσους συμμετείχαν.    

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ο Δήμαρχος κ. Βλάσης Τσιώτος και οι αντιδήμαρχοι κα Ελίνα Μενούνου και κ. Τάσος Λόντος.  

Τη ξενάγηση στο οδοιπορικό αυτό ταξίδι έκαναν η αντιδήμαρχος κα Ε. Μενούνου σε συνεργασία με την κα Μαρία Παναγουλοπούλου. Επίσης, οι δράσεις υποστηρίχτηκαν από τον κο Ν. Χαβέλη εκ μέρους του Συλλόγου «Κυλλήνιος Άδωνης» και του Σώματος Ελλήνων Οδηγών (ΣΕΟ).

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί σταθερή δέσμευση της Ε.Ε. και σημαντική προτεραιότητα για το μέλλον του Δήμου μας. Οι εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης που μας δίνονται όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, ο συνδυασμός των ΜΜΜ με τον προαστικό, κ.α. δημιουργούν περισσότερο δημόσιο χώρο προσβάσιμο για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των γονέων τους, των ηλικιωμένων, των ατόμων με διαφορετικές κινητικές δεξιότητες κ.ο.κ καθιστώντας τον Δήμο μας πιο φιλικό στους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον.
Καλούμε λοιπόν, όλους, γονείς και παιδιά να συμμετάσχουν στις δράσεις μας που σκοπό έχουν να μάθουμε διασκεδάζοντας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να προωθήσουμε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, να ευαισθητοποιηθούμε και να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες.
Ο σεβασμός και η ασφάλεια στη μετακίνησή μας είναι ευθύνη όλων μας.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης συνεχίζοντας τις δράσεις για την ΕΕΚ 2019 καλεί μικρούς & μεγάλους την Κυριακή 6/10 στις 10:30 να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι «Μονόπολης» στο κέντρο του Ξυλοκάστρου.
Σημείο εκκίνησης έχει οριστεί το Δάσος στο σημείο που βρίσκεται πίσω από το Τουριστικό Περίπτερο Ξυλοκάστρου και τερματισμός θα είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Με το παιχνίδι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε από την μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη, γνωρίζοντας σημεία του τόπου μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα μπουν στη κλήρωση για ένα ποδήλατο.
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου μετά τη λήξη του παιχνιδιού θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ηλεκτροκίνηση στο Δήμο μας. 

Κινούμαι Ηλεκτρικά

banner.ilektrokinisis

Αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας - https://kinoumeilektrika.gov.gr/

Υποβάλετε αίτηση επιδότησης για την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος και την αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου, τρίκυκλου ή ποδήλατου.

Μπορείτε ακόμη να επιδοτηθείτε για την εγκατάσταση στην κύρια κατοικίας σας έξυπνου οικιακού φορτιστή ή την απόσυρση του παλιού σας οχήματος.

Την επιδότηση δικαιούνται:

 • φυσικά πρόσωπα
 • ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ
 • νομικά πρόσωπα
 • Οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται επιπλέον επιδότηση

Τι πρέπει να κάνετε:

 • εγγραφείτε στην υπηρεσία
 • συμπληρώστε τα στοιχεία σας
 • επιλέξτε την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία
 • επιλέξτε αν επιθυμείτε οικιακό φορτιστή (μόνο τα φυσικά πρόσωπα)
 • επιλέξτε αν επιθυμείτε απόσυρση
 • επιλέξτε αν είστε πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρίες
 • επισυνάψτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά
 • υποβάλετε την αίτηση

Κινούμαστε στον παγκόσμιο ρυθμό της Ηλεκτροκίνησης!

Οδηγούμε Ηλεκτρικό Πατίνι και σας παρουσιάζουμε τους βασικούς άξονες που διέπουν την μετακίνησή μας στην πόλη, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στη σωστή διαπαιδαγώγηση των υποψήφιων οδηγών. Οι δημότες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια καθώς και να τα οδηγήσουν στην εκδήλωση του Δήμου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Ξυλόκαστρου. #WalkWithUs #MobilityWeek

Quiz: Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο σας παίρνει να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές στην πόλη χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο;

Μαντέψτε πόσο χρόνο χρειαστήκαμε εμείς χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης!

Βρείτε την απάντηση που ψάχνετε στο τέλος του βίντεο.

Οι δράσεις που έχουμε προγραμματίσει από τη μεριά του Δήμου είναι οι εξής:

1.     Διαδραστικό παιχνίδι «Μονοπολης» στο κέντρο της πόλης του Ξυλοκάστρου με δώρο ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο κλήρωση

2.     Την ίδια ημέρα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν ηλεκτροκίνητα πατίνια, ηλεκτροκίνητα ποδήλατα κ.α.

3.    Διαδραστικό παιχνίδι ζωγραφικής και κατασκευών στο Δερβένι όπου οι μαθητές θα μας παρουσιάσουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο των εικόνων πως φαντάζονται την περιοχή που ζουν. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες διατρέχουμε μια διαδικτυακή καμπάνια στην ιστοσελίδα αλλά και στα social media του δήμου

4.    Επιπρόσθετα, θα διακινηθεί ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο προκειμένου να «συνομιλήσουμε» με την τοπική κοινωνία για το πώς αντιλαμβάνεται την κινητικότητα στο δήμο μας.

5.    Παρότρυνση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προώθηση του κοινού μας οράματος για έναν δήμο με βιώσιμη κινητικότητα, ασφαλή και φιλική σε όλους.      

6.    Βιωματική δράση & διανομή φυλλαδίου σε συνεργασία με τον «Orfeas» Organization για την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας για τα άτομα με διαφορετικές κινητικές ικανότητες προωθώντας τον σεβασμό και τη καθολική προσβασιμότητα στο δήμο μας.

7.    Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα υλοποιήσουμε μια σειρά μόνιμων μέτρων παρεμβαίνοντας στις δημοτικές υποδομές όπως ράμπες ΑμεΑ για πρόσβαση στη παραλία (ΕΣΠΑ), υποδομές ΑμεΑ στα σχολεία του Δήμου (Φιλοδημος ΙΙ), νέα στέγαστρα στάσεων στο δρομολόγιο Δερβένι -> Ξυλόκαστρο (Φιλόδημος ΙΙ), κ .α.

8. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς, επεξεργαζόμαστε την ιδέα του Rail Biking αξιοποιώντας τη παλιά σιδηροδρομική γραμμής του ΟΣΕ που διασχίζει τον δήμο μας (από το Μελίσσι μέχρι το Δερβένι), αλλά και όλη τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου προωθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό στη περιοχή μας.

Δειτε τις Δράσεις Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Πατώντας εδώ.

Φέτος, λοιπόν, καλούνται όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να επιλέξουν στις μετακινήσεις τους το περπάτημα το οποίο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας αλλα και στην επικοινωνία μεταξυ των πολιτών.

Επιπρόσθετα η εξάρτησή μας από το αυτοκίνητο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να καταλαμβάνεται περισσότερος δημόσιος χώρος για δρόμους και παρκινγκ αυτοκίνητων πάρα χώροι για ποδήλατα, πεζούς, πάρκα κ.α.

Το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο μας οι συνδημότες μας δυσκολεύονται να αφήσουν το αυτοκίνητο στις καθημερινές μετακινήσεις τους ή τουλάχιστον να μετακινηθούν εναλλακτικά.

Η ΕΕΚ μας δίνει μια καλή ευκαιρία να προωθήσουμε τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε στο Δήμο μας και ταυτόχρονα να μεταλαμπαδεύσουμε το φετινό σύνθημα που μας καλεί όλους να περπατήσουμε στο Δήμο μας.

Την Κυριακη 22 Σεπτεμρβιου - Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο – καλούμε όλους τους συνδημότες μας να αφήσουν το αυτοκίνητο και να επιλέξουν το ποδήλατο & το βάδισμα για την μετακίνησή τους

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης - για ακόμη μία χρονιά - συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ).
Η «ΕΕΚ» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός για την προώθηση βιώσιμων προτύπων κινητικότητας στις πόλεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση για την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση.
Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Στόχος είναι η ενίσχυση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τα πατίνια, η αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ, ο διαμοιρασμός όλων των μέσων και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή.
Η επίτευξή του στόχου αυτού θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους και εν τέλει ιδανικότερες για την καθημερινή διαβίωση όλων των κοινωνικών ομάδων.

Ο Δήμος μας στην προσπάθεια υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας και προώθησης του θεσμού της ΕΕΚ θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων για μικρούς και μεγάλους όπως διαδραστικό παιχινιδι «Μονοπολη» στο κέντρο του Ξυλοκάστρου, επίδειξη ηλεκτροκίνησης στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία, διαδραστικό παιχνίδι ζωγραφικής στη πλατεία Δερβενίου, δράσεις για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας, και πολλές ακόμα.

Σας καλούμε λοιπόν όλους να «περπατήσετε μαζί μας»

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης | Ένας Δήμος για Όλους

Seatrac - Λειτουργία ειδικού μηχανήματος πρόσβασης στην ακτή για άτομα με κινητικές δυσκολίες

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με ικανοποίηση ανακοινώνει τη λειτουργία ενός ειδικού μηχανήματος πρόσβασης στην ακτή (παραλία Συκιάς - Ανατολικό τμήμα) για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση για εμάς η αναγκαιότητα καθολικής και ανεμπόδιστης πρόσβασης  στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας.

 

20200731 1447511 1

Θέλοντας οπωσδήποτε να προσφέρουμε τη συγκεκριμένη υποδομή σε όσους δημότες και επισκέπτες την έχουν ανάγκη, αλλά και να δοκιμάσουμε τη λειτουργία της, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε ένα σχετικό σύστημα πρόσβασης για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου.

Έχοντας ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση   σε υπάρχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε παρόμοιες εγκαταστάσεις σε 4 σημεία του Δήμου μας.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στους Δημοτικούς χώρους είναι δικαίωμα και υποχρέωση, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου. Η προσπάθεια αυτή όσο αυτονόητη και αν είναι, απαιτεί σχεδιασμό, επιμονή και αλλαγή νοοτροπίας. Είμαστε αποφασισμένοι όμως όσο χρόνο και κόπο και αν χρειαστεί, να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος μας την εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού προορισμού.

 

 

Για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το σημείο από τον επίσημο ιστότοπο seatrac.gr πατήστε εδώ.

 

Καθολική Προσβασιμότητα

Τα άτομα με διαφορετικές κινητικές ικανότητες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες κατά την μετακίνησή τους στο Δήμο μας.

Οφείλουμε σεβασμό με έμφαση την καθολική προσβασιμότητα...

Οσοι βρεθείτε στο κέντρο του Ξυλοκάστρου αύριο προβληματιστείτε λίγο περισσότερο πώς θα μετακινηθείτε και πού θα παρκάρετε... #WalkWithUs #MobilityWeek

banner.mobility.week

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης