Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου - Εκθέματα

Στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου είναι αποτυπωμένες οι δημιουργικές εμπνεύσεις του λαού μας, έτσι όπως τα παράδινε η γιαγιά στην εγγονή, για να συνεχιστεί χωρίς διακοπή η παράδοση, να μη κοπεί η αλυσίδα που δένει το χθες με το σήμερα, το σήμερα με το αύριο.

Ανάμεσα στις συλλογές των εκθεμάτων συγκαταλέγονται παραδοσιακές φορεσιές, χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, επαγγελματικά εργαλεία, παραδοσιακά διακοσμητικά υφαντά, κεντήματα και πολλά άλλα.
Εδώ ξαναζωντανεύουν σκηνές σπιτικές, οικογενειακές. Ο παππούς, η γιαγιά, ο πατέρας, η μητέρα και τα παιδιά γύρω από το σοφρά ή στοιβαγμένοι γύρω από το τζάκι στις δύσκολες χειμωνιάτικες νύχτες, δείχνει το μεγαλείο της παραδοσιακής φαμίλιας.
Αντρικές και γυναικείες φορεσιές εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου.

Από το πλούσιο εκθεσιακό υλικό μπορούν οι μελλοντικοί μελετητές και ερευνητές να αντλήσουν στοιχεία για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τη σχέση της φορεσιάς με την παράδοση, για τις περιπέτειες του τόπου και για τις ξενικές επιδράσεις.
Μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα οικιακά σκεύη: Σοφράδες, χάλκινα σκεύη, χειρόλαμπες, φανοστάτες, τσίτσες, παγούρια, λανάρια, ρόκες ξυλόγλυπτες, με τα σφοντύλια και τ' αδράχτια και πλήθος άλλων αντικειμένων.

Πολλά αντικείμενα της γεωργικής και ποιμενικής ζωής το πλουτίζουν: Αλέτρια, ζυγοί, ντουγένια, βατοκόπια, κουδούνια και κύπροι διαφόρων μεγεθών, προβατοψάλιδα, σαμάρια με τα μπαλντούμια, δισάκια ολοκέντητα, υφαντά και ένα σωρό άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου

Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης